Een eigen openluchttheater – Theater op het Voortje

Mijn eerste stappen als regisseur maakte ik bij de Speledonckers in het openluchttheater ‘de Donck’ in Someren. Ik was net geslaagd in Kampen en kreeg het vertrouwen van bestuur en spelers. Het was jaren mijn thuis en de liefde voor het openluchttheater was geboren. Later regisseerde ik bij openluchttheaters in Mariahout, bij de VOS in Oisterwijk en bij de Kersouwe in Heeswijk-Dinther.

Daarnaast werkte ik de afgelopen jaren veelal in opdracht voor verschillende verenigingen, scholen en maatschappelijke instellingen. Deze producties waren meestal binnen- voorstellingen.

Gaandeweg ontstond het idee om zelf iets op te zetten. Als basis een mooi verhaal met een kleine bezetting.  En waarom dan niet thuis in de tuin een voorstelling maken? We waren tenslotte verhuisd naar het buitengebied van Mierlo. Enthousiast gaan we aan de slag!

Het wordt theater in de buitenlucht in een goede ambiance met fijn publiek! Na afloop een gezellige nazit waarin ook mijn man Bas meedoet. Vrienden en familie helpen mee om het te laten slagen.

De eerste voorstelling in eigen beheer in mei 2018 is Jeanne een succes, en ja er komt een reprise in dat najaar.

In augustus 2019, spelen we KUST, 6 voorstellingen wederom  uitverkocht voor een enthousiast publiek.

Nu in juli 2020 spelen we MAELSTRÖM. 

Stichting

Na  “Jeanne”  en “Kust”  is het met “MEALSTRÖM” tijd voor een nieuwe stap.

Gebleken is dat het publiek onze voorstellingen waardeert en om in de toekomst goede stukken te kunnen blijven maken richten we Stichting theater op het Voortje op, met een eigen beeldmerk!

Kwaliteit, maatschappelijke relevantie, professionaliteit en kleinschaligheid blijven belangrijke waarden. Amateurs met een professionele inslag uit de regio krijgen de gelegenheid om zich te profileren en zich met professionals op het podium te verbinden. 

Zo blijven de voorstellingen van Theater op het Voortje een bijzondere theater beleving.

Doelstelling

Theater op het Voortje stelt zich ten doel niet alledaagse voorstellingen te maken met een sociaal maatschappelijke karakter. Als tweede probeert het jong talent op weg naar professionaliteit een podium te bieden. Als regisseur en drijvende kracht achter deze voorstellingen zie ik hierbij de mogelijkheid om te maken en creëren wat me bezighoudt en inspireert. Verhalen vertellen die er toe doen, die een noodzaak hebben om verteld te worden. Om daar in de buitenlucht vorm aan te geven is prachtig. 

Maelström in juli 2020

Het is elke keer een heerlijk proces om met een (deels) wisselende groep getalenteerde en zeer gemotiveerde groep mensen in het diepe te duiken en het proces van zoeken en vorm geven aan te gaan. Noem het een theater lab waarin ik als regisseur en de spelers elkaar uitdagen, zoeken en vinden.

Dit jaar spelen we Maelstrom, tekst van Fabrice Melquiot, een Frans stuk dat ik zelf vertaald en bewerkt heb. Dit was nieuw en meteen een mooie en bijzondere start van de nieuwe voorstelling van dit jaar. Maelstrom gaat over de 16 jarige Vera die naast het feit dat zij doof is worstelt met haar identiteit en haar plek in de maatschappij. 

Dit jaar bestaat de cast uit twee acteurs, een danseres en een gitarist.

Anneke, 23 februari 2020