Een voorstelling in eigen productie… spannend maar heel erg de moeite waard!

Na ruim 25 jaar voorstellingen te maken in opdracht van een vereniging in het Brabantse land, heb ik nu de moed gehad om Jeanne geheel in eigen productie, te maken. Spannend, ja ……maar nu al voor herhaling vatbaar!

Ik had een mooie tekst in handen geschreven voor 2 mannen en 1 jonge vrouw. Zorgvuldig heb ik de spelers gekozen. Wim Hoddenbagh ken ik van de 3 producties bij de VOS in het openluchttheater, Oisterwijk. Jermaine van Haarlem van de producties de Zwarte Ruiter en Kasteel van Katoen in Helmond. Met Yvon Leenders had ik nog niet eerder gewerkt maar ik had haar al vaak gezien als speelster bij de Speledonckers uit Someren. Met dit drietal in mijn hoofd kreeg het plan, Jeanne, vorm.

Natuurlijk in de openlucht, bij ons in de tuin die als een eiland in het natuurgebied van het Brabantse landschap ligt. Een bijzonder decor waar de sterke teksten van Jeanne goed vallen.

Vanaf de eerste bijeenkomst is er een match tussen de spelers. We spraken af dat we dit stuk in 10 repetities zouden maken. Inmiddels zijn het er iets meer geworden, niet alleen omdat het nodig is maar ook omdat we het beste uit onszelf willen halen. Zij als spelers, ik als regisseur.

Het is zoeken, waar gaat dit over, wie is Jeanne maar ook wat is Jeanne? De tekst van Gerardjan Rijnders is geïnspireerd op het verhaal van Jeanne d’ Arc. Een vrouw die een hele natie achter zich weet om de strijd met de vijand aan te gaan, te vechten tegen wat, tegen wie, wie is wie en wat is wat. Wat is waarheid, is jouw waarheid ook de mijne? Onze denkbeelden, mijn meningen, wie en wat heeft invloed, hoe vrij zijn we in ons denken. Wie bepaalt er eigenlijk wat ik denk?

Jeanne wordt ondervraagt door 2 bewakers… Wie is Jeanne? Kom je kijken?